Europski dan jezika

Danas, 26. rujna u našoj školi obilježen je Europski dan jezika.

Europski dan jezika temelji se na inicijativi Vijeća Europe, čiji je cilj vrednovanje svih jezika i kultura te razvoj višejezičnosti. Važno je razviti svijest o očuvanju bogate baštine oko 200 europskih jezika.

Učenicima je potrebno ukazati na važnost učenja jezika te ih poticati na učenje istih.
Imajući to na umu, profesorice engleskog, talijanskog i njemačkog jezika osmislile su i provele radionicu za učenike.

U uvodnom dijelu radionice učenici su se prisjetili nekih zanimljivih činjenica o jezicima i pismima u svijetu i Europi. Nakon kratke PowerPoint prezentacije uslijedio je kviz znanja (na engleskom) o jezicima našeg kontinenta. Učenici su bili podijeljeni u skupine i birali između ponuđenih odgovora. Nakon kviza, svaka je skupina dobila listiće s rečenicom: Razgovaraj sa mnom, napisanom na 39 europskih jezika. Pored listića dobili su i kartice s jezicima. Zadatak je bio odgonetnuti na kojem je jeziku napisana svaka od tih 39 rečenica i spojiti listiće s karticama. Pobjednici su dobili raznobojne gumene narukvice s natpisom: Razgovaraj sa mnom na različitim europskim jezicima

Naša škola se na ovaj način pridružila velikom broju škola u Republici Hrvatskoj i drugim europskim zemljama u kojima se projektima i radionicama obilježava 26. rujna kao Europski dan jezika.

Generated by Facebook Photo Fetcher 2